| Autor |
Wiadomość |
dorotakonowrocka
Użytkownik
|
# Posted: 4 Lut 2010 11:59
Odpowiedz
Dla tych, którzy jeszcze nie mają papierka i nie wiedzą, co ich czeka: właśnie wczoraj zaliczyliśmy z Jaśkiem badanie w poradni psych-ped. Trwało to jakieś 1,5 godziny i Jasiek po spotkaniu z panią orzekł, że jest bardzo fajna i on tu będzie przychodził. Ja siedziałam w tym samym pokoju i usiłowałam robić swoje sprawy, ale trochę podsłuchiwałam. Pani prosiła, by np. narysował szlaczek, rozpoznał literki, policzył coś, dodał, odpowiedział na różne pytania typu: jakie zwierzę daje nam mleko, dotknął się lewą ręką do prawego ucha, opowiedział o swoim rodzeństwie, narysował coś, pokolorował, pokazał kwadrat, pokolorował go na czerwono, powiedział, jaki dzień tygodnia jest po niedzieli, jaka litera jest na początku słowa sok itp. Po badania pani zrobiła mi sprawozdanie typu: dziecko jest praworęczne, prawooczne, trzyma długopis prawidłowo, wypowiada się spontanicznie, słownictwo bogate, nie wyprowadzona głoska r i zalecana konsultacja logopedyczna, dobrze rozplanowane rysunki itd. i na koniec stwierdziła, że sugerowana przeze mnie gotowość do 1 klasy jak najbardziej i edukacja domowa jak najbardziej, więc generalnie wszystko dobrze Tym samym załatwiłam papierek, a Jasiek idzie we wrześniu na poziom 1 klasy.
Nie było strasznie, choć mnie trochę sama "atmosfera" takiej poradni, choćby bardzo miłej, stresuje, no, ale jakoś przeżyliśmy.
Czuj duch
D.
|
mamaAsia
Użytkownik
|
# Posted: 4 Lut 2010 21:06
Odpowiedz
Hm, a jak to było z tymi opiniami, co roku trzeba mieć przed 31 maja nową? Czy ktoś może przypomnieć?
|
dorotakonowrocka
Użytkownik
|
# Posted: 4 Lut 2010 21:23
Odpowiedz
Nie, moim zdaniem z ustawy wynika, że raz na szkołę. Bo nie składasz podania co roku, odnawia się automatycznie, a dodajesz to do podania właśnie.
|
mamaAsia
Użytkownik
|
# Posted: 4 Lut 2010 21:32
Odpowiedz
A w ogóle to gratulacje i powodzenia dalej 
|
belfer67
Użytkownik
|
# Posted: 5 Lut 2010 14:08
Odpowiedz
My robimy badania co roku, w tym też pani dyrektor prosiła o dostarczenie przy podaniu. Tyle, że raz na dwa lata robione są badania pedagogiczne, raz na dwa lata psychologiczne - tak na przemian.
|
joasia
Użytkownik
|
# Posted: 5 Lut 2010 14:42
Odpowiedz
Mówiłam, że Pani jest spoko.
Jeśli ktoś dostał papier na całą szkołę (tzn. jest to wyraźnie napisane) to jest szczęściarz. Ja otrzymuję na dany rok szkolny.
odnawia się automatycznie - co to znaczy? Jak dokładnie napisane jest u Ciebie?
W poradni mi powiedzieli, że ważność badań jest dwa lata. Do podania w tym roku dodam kopię i zaznaczę, że oryginał znajduje się w dokumentach Staszka w szkole.
|
dorotakonowrocka
Użytkownik
|
# Posted: 8 Lut 2010 14:18
Odpowiedz
Kurczę, sama zaczynam głupieć... W ustawie jest napisane, że uzyskujesz pozwolenie i pod jakimi warunkami ono jest cofane. Nie ma nic o tym, że składasz podanie co roku czy odnawiasz co roku. Zezwolenie jest cofane na życzenie rodziców, jak dziecko nie zda egzaminów itd., ale tam nie ma nic, że zezwolenie wydawane jest na rok albo że uzyskiwane jest na jeden rok szkolny. Pewnie najlepiej byłoby mieć jasną i jednoznaczną interpretację ministerstwa. D.
|
MonikA
Użytkownik
|
# Posted: 8 Lut 2010 14:54
Odpowiedz
Ja w maju 2009 złożyłam podania z dodatkową dokumentacją dla moich dzieciaków - z czego jeden szedł właśnie do I klasy - a w nich prośbę o zezwolenie na ed do końca szkoły podstawowej - i otrzymałam takie zezwolenia (wygląda to kosmicznie: zezwalam na spełnianie obowiązku szkolnego poza szkołą do końca 2015 chyba roku...) I P. Dyr. nic nie wspominała o odświeżaniu badań w poradni - bazuje na tych z końca zerówki.
To jest możliwe na mocy tej unowocześnionej ustawy. Wcześniej składałam podanie na każdy rok.
|
dorotakonowrocka
Użytkownik
|
# Posted: 9 Lut 2010 10:04
Odpowiedz
No widzisz. Ja myślę, że to jak z każdym prawem: musi się trochę uleżeć, musi powstać jakaś praktyka, zwyczaj. Ale dobrze, że o tym piszesz, MonikA. Ja w moim podaniu też tak napiszę.
Po feriach chcę uderzyć do znajdującej się niedaleko nas małej, wiejskiej szkoły. Może nas wezmą pod skrzydła. A jak nie, to dobrzy ludzie w górach
D.
|
homeed
Użytkownik
|
# Posted: 10 Lut 2010 19:49
Odpowiedz
Pani Doroto,
Prawo to nie jest wino, które im dłużej leżakuje, tym jest lepsze. A na zwyczaj nie ma co liczyć, ponieważ o sprawie tymczasem decydować będzie konkretny, lokalny dyrektor, który będzie interpretował prawo wedle swojego uznania!
Iza Budajczak
|