| Autor |
Wiadomość |
barbegazi
Użytkownik
|
# Posted: 2 Kwi 2009 22:02
Odpowiedz
Jeśli ktoś z Was zastanawia się do jakiej szkoły zapisać swoje dziecko, lub chciałby zmienić szkołę na inna polecam:
http://www.usawickich.pl/
Znam, byłam, polecam
W zakładce "kontakt" - są wszelkie dane kontaktowe. Można zadzwonić i omówić wszystko, zapoznać się z ofertą edukacyjna.
|
barbegazi
Użytkownik
|
# Posted: 13 Maj 2009 18:54
Odpowiedz
http://www.usawickich.pl/content/view/35/58/
Wszystkich Rodziców uczących dzieci w domu serdecznie witamy na naszej stronie !
Tak sobie myślimy, że będąc rodzicami, siłą rzeczy stajemy się „homeschoolersami”. Bo to co jest najistotniejsze dla naszych dzieci , zarówno jeżeli chodzi o wiedzę , jak i wychowanie decyduje się przecież w DOMU. Mając pewne doświadczenie w prowadzeniu szkół według zasad pedagogiki Marii Montessori, a jednocześnie wychowując siódemkę własnych pociech chcielibyśmy zaprosić Was do współpracy w edukacji dzieci .
Jesteśmy przekonani, że metoda Montessori doskonale sprawdza się w nauczaniu domowym. Wszystkim którzy zapiszą swoje dzieci do naszej szkoły proponujemy możliwość następującej współpracy.
Po pierwsze:
Dwa spotkania pięciodniowe (jedno w semestrze), w czasie których dzieci uczestniczą w zajęciach montessoriańskich prowadzonych w naszej szkole (praca własna). Rodzice mają możliwość uczestnictwa w pięciogodzinnych warsztatach dotyczących pracy według zasad pedagogiki Montessori. Każde dziecko w tym czasie ma możliwość skorzystania z indywidualnych, godzinnych konsultacji z następujących przedmiotów; język polski, matematyka, informatyka, przyroda, nauczanie początkowe.
Po drugie:
W ramach zajęć z wychowania fizycznego proponujemy raz w roku pięciodniową szkółkę narciarską . Zajęcia odbywałyby się po południu, rano praca w pracowni Montessori, cztery godziny dziennie jazdy na nartach z instruktorem.
Po trzecie:
Wiosną zapraszamy na weekendowy zlot szkolnych homeschoolersów i nie tylko. Podczas spotkania piątek planujemy wieczorne rozmowy i podzielenie się doświadczeniami dotyczącymi nauczania w domu. Sobota poświęcona będzie realizacji wspólnego projektu edukacyjnego, temat zostanie określony do końca grudnia danego roku szkolnego. W działania sobotnie zaangażowani zostaną uczniowie, rodzice i nauczyciele. Wieczorem będzie miało miejsce podsumowanie naszych wspólnych działań. W niedzielę proponujemy dla chętnych mszę świętą dla całej naszej szkolnej społeczności.
Po czwarte:
Noclegi ucznia i opiekuna od niedzieli do piątku w czasie spotkań semestralnych, zajęcia szkolne, zajęcia na stoku z instruktorem narciarstwa, konsultacje indywidualne z nauczycielami pokrywane są ze środków szkolnych. Na zlot wiosenny zapraszamy całe rodziny naszych uczniów, pokrywamy koszty ich noclegów i materiałów potrzebnych do realizacji wspólnego projektu. Terminy wszystkich spotkań są ustalane przez szkołę do 15 września danego roku szkolnego.
Wszystkich zainteresowanych prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny. Osoby planujące zapisanie dziecka do naszej szkoły prosimy o pobranie i wypełnienie formularza znajdującego się na naszej stronie.
Formularz dla dziecka nauczanego w ramach edukacji domowej, zapisywanego do Niepublicznej Szkoły Fundacji Królowej Świętej Jadwigi w Koszarawie Bystrej można pobrac tutaj bądź wypełnic bezpośrednio z naszej strony - link tutaj .
|
barbegazi
Użytkownik
|
# Posted: 13 Maj 2009 18:55
Odpowiedz
Lepszej oferty edukacyjnej nie znam!!! 
|
Healthy
Użytkownik
|
# Posted: 13 Maj 2009 19:01
Odpowiedz
Dla jakich dzieci jest ta oferta? tzn. w jakim wieku?
pozdrawiam
Halina
|
barbegazi
Użytkownik
|
# Posted: 13 Maj 2009 19:17
Odpowiedz
Od zerowki do konca szkoly podstawowej (niestety).
|
dorotakonowrocka
Użytkownik
|
# Posted: 13 Maj 2009 22:57
Odpowiedz
Brzmi świetnie. Powiem szczerze, że zastanawiałam się nad tym, czy wiązać się od przyszłego roku z jakaś lokalną szkołą czy zapisać się właśnie tam, ale chyba w obliczu tak zachęcającej oferty zapiszę się do Koszarawy. Może dzięki temu będę Cię, barbegazi, częściej oglądać
A serio, to rozmawiałam z sąsiadką, gdzie zapiszemy nasze dzieci (ona swojego musi zapisać już w tym roku, jest rok starszy od Jaśka) i wyszło nam tak:
1/ za lokalną szkołą przemawia a/ bliskość nauczycieli (jakby były potrzebne jakieś konsultacje, ustalenia przed egzaminami, dojazdy na rozłożone w czasie egzaminy itp.), b/ możliwość nawiązania kontaktów z lokalnymi dziećmi, c/ możliwość brania udziału w jakiś szkolnych wycieczkach, zajęciach pozaszkolnych itp.,
2/ za Koszarawą przemawia: a/ zrozumienie tematu ED przez nauczycieli, b/ ich świetne referencje u tych, co ich znają, c/ kameralna atmosfera, d/ stworzenie sytuacji, w której nasze dzieci (i my ) kilka razy w roku spotykają podobnych sobie, nawiązują przyjaźnie i zyskują poczucie, że ED jest jednym z oczywistych wyborów.
3/ Przeciw szkole lokalnej przemawia: a/ konieczność przecierania nowych szlaków, przekonywania do ED, przełamywania możliwej niechęci, b/ zetknięcie z drewnianym systemem egzaminowania i kontroli postępów.
4/ Przeciw Koszarawie przemawia a/ konieczność dojazdów.
I pewnie wszystko zależy od tego, jakie kto wagi przypisuje wszystkim tym czynnikom, czyli jak bardzo mu zależy na np. zajęciach dodatkowych albo na przychylnej, cieplarnianej atmosferze. Ja w gruncie rzeczy źle znoszę udowadnianie, że nie jestem wielbłądem, a w murach szkoły dostaję skurczów żołądka i automatycznie prostuję plecy. Więc ja wybiorę w przyszłym roku Koszarawę. I dołączę w ten sposób do sąsiadki, która zapisuje tam swojego synka w tym roku. Będziemy jeździć razem
D.
|
mamaAsia
Użytkownik
|
# Posted: 13 Maj 2009 23:07
Odpowiedz
Ale fajnie, a ja chcę fajne gimnazjum!
|
Healthy
Użytkownik
|
# Posted: 14 Maj 2009 00:29
Odpowiedz
Ja też. Już zapytałam ich czy nie planują....
|
dorotakonowrocka
Użytkownik
|
# Posted: 18 Maj 2009 12:01
Odpowiedz
Zupełnie przez przypadek, w sytuacji czysto towarzyskiej, poznałam w sobotę Państwa Sawickich I zrobili na mnie bardzo dobre wrażenie. Utwierdziłam się w tym, że zapiszę tam Jaśka od przyszłego roku. Rozumieją temat i zwyczajnie po ludzku są bardzo fajni 
|
anae29
Użytkownik
|
# Posted: 19 Maj 2009 16:39
Odpowiedz
a powiedzcie mi, czy jak to wygląda, w przypadku osób jeszcze w szkole państwowej. tzn. czy ja tu u siebie muszę mieć jakieś pozwolenie z obecnej szkoły córki, czy ew. pozwolenie na ED, i wtedy zapisuję... czy odchodzę z tej szkoły a tam zapisuję, bo nie bardzo temat od technicznej storny rozumiem, tym bardziej, że też mam trochę daleko....
|
mamaAsia
Użytkownik
|
# Posted: 19 Maj 2009 17:14
Odpowiedz
Ustawa mówi, że pozwolenie daje dyrektor szkoły "do ktorej dziecko zostało przyjęte".
Czyli, zapisujemy dziecko tam, gdzie chcemy i tam występujemy o zgodę.
W przypadku normalnego zapisywania dziecka do szkoły innej niż rejonowa albo niepublicznej, ze strony rodziców wystarczy dziecko zapisać, a szkoła, do której zapisaliśmy, wymienia całą korespondencję formalną z tą naszą rejonową.
Ewentualnie z grzeczności możemy sami poinformować szkołę, że dziecko już się w niej nie pojawi, formalności i tak załatwiają szkoły między sobą.
Tak przynajmniej było z naszymi dziećmi.
|
anae29
Użytkownik
|
# Posted: 20 Maj 2009 10:04
Odpowiedz
mamaAsia bardzo Ci dziekuję za odpowiedź, własnie zastanawiałam się jak to działa. Weronia jest w klasie 3, teraz zapisy do klasy 4. tylko nie wiem czy nie automatycznie, na zasadzie klasa b, to dalej będzie w b...
kiedys tak było chyba... o ile pamietam dobrze
ale zapisy raczej są teraz, bo są klasy profilowane....
a jak wyglądają zajecia w szkole u Sawickich?
to tylko 2 razy w roku...
czy raczej też zajęcia codzienne... bo mam za daleko by wybrać 2 formę...
|
anae29
Użytkownik
|
# Posted: 20 Maj 2009 10:31
Odpowiedz
No i najważniejsze JAK PRZEKONAĆ MĘŻĄ
pomocy 
|
marta3
Użytkownik
|
# Posted: 13 Sier 2009 21:26
Odpowiedz
Czy ta oferta dotyczy rodzin z okolic szkoły czy jak wszystkich to wszystkich czyli bez wzgledu na miejsce zamieszkania? ja jestem z okolic Łodzi i oferta bardzo mi się podoba ale przeraża mnie ta odległość.
|
barbegazi
Użytkownik
|
# Posted: 14 Sier 2009 02:13
Odpowiedz
To jest oferta dla wszystkich. Niech Cię odległość tak nie przeraża bo ja mam 2 razy dalej niż Ty 
|