AIRBOT.NET LOGO
  ° Forum ° Odpowiedz ° Statystyki ° Rejestracja ° Szukaj °

AIRBOT.NET - FORUM / Edukacja Domowa / Audiobooki
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Wiadomość
dorotakonowrocka
Użytkownik

# Posted: 30 Mar 2009 10:53
Odpowiedz 

Czy słuchacie audiobooków? Wy albo dzieci albo jedni i drudzy?

Ja czasem coś włączę, zwłaszcza dla siebie, bo pozwala mi to przyjemnie zagospodarować czas, który tak czy inaczej muszę spędzić w samochodzie, ale audiobooki dla dzieci sprawdzają mi się - póki co - umiarkowanie. Chyba głównie dlatego, że dzieci podczas słuchania cały czas zadają różne pytania - co jest naturalne - i po to, żeby na nie odpowiedzieć, muszę wyłączyć na chwilę, odpowiedzieć i czasem cofnąć ten kawałek, który zagłuszony został pytaniem. Ale to w gruncie rzeczy mało istotne. Większy problem mam z tym, że ci, co czytają, mają czasem fatalną dykcję (Umer i Mann są tego spektakularnym przykładem), mówią raz tak głośno, że podskakuję, a czasem tak cicho, że musimy dobrze nadstawiać uszu, by cokolwiek usłyszeć (Kot Prot, nie pamiętam, kto czyta), czytają za szybko nawet dla mnie (Stuhr czytający bajki Bashevisa Singera) a do tego co jakiś czas jakiś idiota wydawca wpada na pomysł dodania absolutnie fatalnego podkładu dźwiękowego, którego po prostu nie da się wytrzymać! (Zborowski czytający małego księcia, jakiś ambitny projektant tej płyty postanowił zrobić podkład a'la Warszawska Jesień, nie mam tak wyrafinowanego ucha, dla mnie nie do wytrzymania). Chwalebnym przykładem tego, jak można audiobooka zrobić dobrze jest nieoceniony pan Fronczewski (bajki z Ramą) i Koziołek Matołek oraz Małpka Fiki-Miki (czyta szereg aktorów, coś w rodzaju słuchowiska), a z półki "dla dorosłych" Jasienica "Polska Piastów" (świetnie się słucha, pasjonujące powoli, wyraźnie, dobitnie, interesująco).

Wracam więc do pytania początkowego: słuchacie audiobooków? Jeśli tak, to czego konkretnie i w jakich okolicznościach (my kiedyś słuchaliśmy tez w domu, ale teraz chłopcy mają tysiąc pomysłów i ze mną, czytającą, posiedzą chętnie, ale z audiobookiem już nie, więc słuchamy tylko w samochodzie). I - bardzo mnie to interesuje - czy macie audiobooki takie bardziej "naukowe" (trochę z przymrużeniem oka), ale w każdym razie wykraczające poza "opowieści". (Choć w sumie już Polskę Piastów można by uznać za pozycję "naukową".

Dajcie znać
Dorota

tobeparents
Użytkownik

# Posted: 30 Mar 2009 15:04
Odpowiedz 

My słuchamy audiobooków głównie po angielsku, żeby podszkolić język, a przy okazji lubimy słuchać książek, które nas interesują, żeby połączyć przyjemne z pożytecznym. Czasem puszczamy tak po prostu w tle.

Audiobooki pobieramy zwykle ze strony: http://www.gutenberg.org/browse/categories/1

Bardzo lubimy: What Men Live By and Other Tales by graf Leo Tolstoy
Secret Garden (Tajemniczy ogród)

Rafał
--------
Zapraszamy na naszą stronę: www.bycrodzicami.pl

homeschoolfan
Użytkownik

# Posted: 30 Mar 2009 16:17
Odpowiedz 

Muminki i Piotrus Pan- z mojego dziecinstwa. Chyba Dzieci z Bulerbyn tez sa niezle.
A znasz te serie RAMA, gdzie bajki czyta Pazura?

mamaAsia
Użytkownik

# Posted: 31 Mar 2009 08:11
Odpowiedz 

My nie słuchamy . W samochodzie jak w czołgu, własnych myśli nie słychać. W domu zresztą podobnie, tylko tu nie warczy silnik, ale dwóch chłopców. Dziewczynki nie warczą, ale cichutko też nie siedzą. Czyba, że czytają. Czasem przedziera się do nas śpiew kanarka. Radio wyłączyłam, kiedy urodziła się Hania i czekam co dalej.
Zdecydowanie preferujemy czytanie 'konwencjonalne', albo wspólnie na głos - wtedy jest cicho, albo każdy sam - w domu, samochodzie i tramwaju (może dlatego ciągle nie mam prawka - wygodnie się jedzie i czyta - więc może audiobooki są tu rozwiązaniem?

barbegazi
Użytkownik

# Posted: 31 Mar 2009 10:26
Odpowiedz 

Nasze dzieci bardzo dużo słuchają - głownie po angielsku - w ramach szlifowania języka.Po polski też mamy całą masę ulubionych. Ja wolę tradycyjne czytania ale w ramach szlifowania języka mam całego Tolkiena po ang. i słucham sobie przy sprzątaniu (o ile nie mam zagłuszaczy obok)

homeschoolfan
Użytkownik

# Posted: 2 Kwi 2009 19:43
Odpowiedz 

Do barbegazi-
Czy sluchalas moze fragmenty Wladcy pierscieni czytanego przez autora?
To tylko fragmenty, ale na mnie zrobilo to duze wrazenie..

barbegazi
Użytkownik

# Posted: 2 Kwi 2009 20:18
Odpowiedz 

Zgadzam się . Słyszałam tylko fragment - oglądałam jakiś film biograficzny o Tolkienie i tam puszczali fragmenty książki czytanie przez niego. Chętnie posłuchałabym więcej Ale kiedyś w trójce Kolberger czytał trylogię (chyba z 12 lat temu) i też robił to znakomicie. Lepszych wersji już nie słyszałam. Widziałam za to całą trylogie do słuchania po polsku - na mp3 - w kioskach sprzedawali. Ale nie doczytałam się kto czyta i nie kupiłam. Czy ktoś może słuchał tej wersji?

joasia
Użytkownik

# Posted: 2 Kwi 2009 21:09
Odpowiedz 

Nasi chłopcy czasem słuchają wieczorem po modlitwie (jak nie ma tatusia, albo jest tak zmęczony, że nie ma szans na czytanie). Cisza jest jak makiem zasiał, światło zgaszone i pełen nastrój. Co słuchają? Zaczęliśmy od rewelacji dla maluchów: "Dobranoc Panie Boże" gdzie czyta Anna Dymna: http://gloria24.pl/multimedia.php?akcja=opis&iProdId=84663869&iKatId=6 30
Zrobiło furrorę! Co jeszcze? Płytki, czyli opowiadania i rozważania z gazetek "Dominik", "Anioł Stróż"... Krótkie i treściwe.

Nigdy nam nie wyszło słuchanie w dzień albo przy świetle, (a tym bardziej w samochodzie). Jeden wskakiwał na drugiego i kotłowali się zamiast słuchać. Ale na dobranoc - rewelacja. Podobno to bardzo rozwija dzieci, więc raz w miesiącu mają "seans".

barbegazi
Użytkownik

# Posted: 2 Kwi 2009 21:18
Odpowiedz 

No właśnie! Ja już sobie myślałam od jakiegoś czasu żeby do poduchy coś moim puszczać ale nie mamy sprzętu. Muszę na forum rodzinnym odświeżyć temat kupna sprzętu grającego do dziecięcego pokoju.

mamaAsia
Użytkownik

# Posted: 2 Kwi 2009 23:20
Odpowiedz 

Z "Władcą Pierścieni" to jest pomysł - chociaż jestem zafascynowana filmem i w ogóle Tolkienem, to jest to jedyna książka, której nigdy nie ruszyłam. Może powinnam sobie posłuchać.

joasia
Użytkownik

# Posted: 3 Kwi 2009 09:03
Odpowiedz 

Wieczorami to trzeba uważać... my zostawiamy dzieci same gdy słuchają i czasem orientuję się, że coś to za długo trwa a tu okazuje się, że puścili drugi raz.

dorotakonowrocka
Użytkownik

# Posted: 3 Kwi 2009 12:29
Odpowiedz 

Jasiek, jak miał kiedyś w pokoju CD (wsadził nóż do środka i się zepsuło) słuchał na okrągło Koziołka Matołka... Raz po raz, dzień po dniu, nie wiem, ile razy tego słuchał w sumie... 20? Ja już miałam mdłości... Potem recytował całe strony I strasznie to było śmieszne, bo na niektórych trudniejszych słowach się zacinał i widać było, że ich po prostu nie rozumie i dlatego tak mu ciężko idzie

Ale to ciekawe, że w samochodach Wam nie idzie słuchanie. Moi by chyba roznieśli auto, gdybym w kilkugodzinnej podróży nie miała zapasów "Pana Kuleczki" (o, to swoją drogą nieźle czytane), Fiki-Miki czy Baśni o złotej rybce w wykonaniu Fronczewskiego...

barbegazi
Użytkownik

# Posted: 3 Kwi 2009 12:41
Odpowiedz 

Dorota - słuchanie w samochodzie to fundament spokojnej jazdy i pokojowej atmosfery na tylnich siedzeniach! Ostatnio słuchamy "Anię z Zielonego Wzgórza" , "Dzieci z Bulerbyn" i "Skarby śniegu".

joasia
Użytkownik

# Posted: 3 Kwi 2009 13:39 ° Edytowany przez: joasia
Odpowiedz 

A u nas spokój w samochodzie jest bez słuchania, szczególnie, że lubimy sobie pogadać... Gramy też w gierki słowne albo chłopaki czytają/oglądają książki. Z tym, że u nas nie ma jeszcze takiej opcji by ktoś obok kogoś siedział. Ręką trudno dosięgnąć. Zobaczymy za kilka miesięcy.

bea
Użytkownik

# Posted: 3 Kwi 2009 17:55
Odpowiedz 

Moim chłopcom co wieczór włączamy coś do słuchania - z własnego dzieciństwa pamiętam mnóstwo słuchowisk na dobranoc , stąd taka "tradycja"
A czego słuchać polecano na forum:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=91864846

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Twoja wypowiedź
Pogróbiony  Kursywa  Podkreślenie  Obraz  Link  Wyłącz BB code *Co to takiego?
:) ;) :up: :down: :lol: :confused :cool: :sad: :shame: :smirk: :tongue: ... Wyłącz emotikony

» Login  » Hasło 
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą pisać wiadomości. Podaj poprawnie swój login i hasło, lub najpierw się zarejestruj.

Reklama i Sponsorzy:
Wydawnictwo Świat Baśni, well-com, angielski dla firm, fotograf ślub kraków, szkolenia integracyjne, Programy iPhone/iPad
Wygenerowane przezminiBB forum software © 2001-2010 projektowanie stron system cms jakub wisniewski weblog