AIRBOT.NET LOGO
  ° Forum ° Odpowiedz ° Statystyki ° Rejestracja ° Szukaj °

AIRBOT.NET - FORUM / Edukacja Domowa / Rodziny edukujące domowo w Polsce.
<< . 1 . 2 . 3 .
Autor Wiadomość
simi
Użytkownik

# Posted: 11 Mar 2010 21:32
Odpowiedz 

Jesteśmy rodziną 2+5 i od 4 lat mamy doświadczenie (pozytywne!) z edukacją domową. Rodzinnie (wraz ze starszymi dziećmi) organizujemy obozy dla rodzin z dziećmi, na których m.in pokazujemy jak w sposób aktywny i twórczy spędzać czas, a także obozy terapeutyczne m.in. dla dzieci poszkodowanych przez współczesny system edukacyjny (ADHD, ADD itp). Chętnie spotkamy się z innymi rodzinami homeschoolingującymi Latem na Pomorzu zimą w górach.

DarJa
Użytkownik

# Posted: 14 Mar 2010 00:19
Odpowiedz 

Łódź - dwie dziewczynki w 1 klasie. Inez 8 lat i Blanka 6,5. Pozdrawiam DarJa

dorotakonowrocka
Użytkownik

# Posted: 14 Mar 2010 20:55
Odpowiedz 

@simi: możecie napisać coś więcej o tych obozach? Macie może jakąś stronę? Mam 3 dzieci 6, 4 i 2 lata, tego rodzaju obozy żywo mnie interesują.

Dorota Konowrocka
moj mail: dorota.konowrocka@gazeta.pl

henat
Użytkownik

# Posted: 14 Mar 2010 21:01
Odpowiedz 

Po kliknięciu na - Użytkownik - można znaleźć ową stronkę.

karen
Użytkownik

# Posted: 15 Mar 2010 08:42
Odpowiedz 

Jestesmy z lubuskiego: na razie 2+1 (5 lat) a od czerwca 2+2 Jeszcze formalnie nie EDukujemy, chociaz zlozylismy wniosek (i od urodzenia Magdy jestesmy wielkimi sympatykami), zaczynamy dopiero od 09/2010 w ramach tzw. zerowki (w szkole pp.Sawickich w Krzyzowkach).Jesli dobrze nam pojdzie z Magda, Junior tez zostanie w domu. Chodzi nam glownie o styl zycia i stworzenie dzieciom innego (bardziej tworczego a jednoczesnie "zasadniczego") dziecinstwa niz szkola-zajecia dodatkowe-dom, itd., ktory dominuje w naszym otoczeniu. Pozdrawiam.

henat
Użytkownik

# Posted: 15 Mar 2010 08:52
Odpowiedz 

KAREN
To bardzo ciekawe! Napisz proszę nieco na temat "zasadniczego" dzieciństwa. Jak to rozumiecie i w jaki sposób praktykujecie?

karen
Użytkownik

# Posted: 15 Mar 2010 10:07
Odpowiedz 

Nie obiecuj sobie zbyt wiele: to zadne przelomowe metody (moze kiedys do nich dojdziemy), chodzi nam o wpajanie prostych ZASAD moralnych, zachowan socjalnych (sic!), sposobow uczenia sie, logicznego myslenia; raczej banal ale z jakiegos powodu trudny do realizacji w ramach masowej edukacji. Np. wiele dzieci z naszego otoczenia (i nawet rodziny) uczy sie „dla Pani” albo „dla stopni”, albo „zeby byc na liscie prymusow”, itd (przynajmniej takie rzeczy mi mowia). Moja siostrzenica (calkiem rozsadna i dobra z natury dziewczynka) zatajala slabsze oceny z matematyki, zeby dalej uchodzic w domu za prymuske (czyli klamstwo, pycha i nadmierna chcec przypodobania sie innym). Ot, sredniowieczny kanon bycia w miare porzadnym czlowiekiem. Z tego powodu krytykuje otwarcie pewne zachowania i sposoby myslenia mojej coreczki (no i swoje oczywiscie tez), co nadalo mi (takie czasy...) miano „surowej” matki.

henat
Użytkownik

# Posted: 15 Mar 2010 15:23
Odpowiedz 

Jeszcze do Karen:
To co piszesz, tym bardziej skłania mnie do zadawania pytań.
Z jednej strony jestem pod wrażeniem kilku Twych bardzo sensownych wypowiedzi a z drugiej - będąc w zbliżonej sytuacji (pięcioletnia córeczka)- tym bardziej jestem ciekaw (myślę, że nie tylko ja)JAK wpajasz "proste ZASADy moralne, zachowania socjalne , jakie są Twoje sposoby uczenia się, logicznego myślenia". Wszak na tyle dziwnych tematów rozmawiamy na forum a ten należy chyba do najważniejszych. Może więc napiszesz jak to wygląda w Twoim przypadku. Ja chętnie podzielę się swoim doświadczeniem. Chciałbym dowiedzieć się jak to robią inni rodzice w wieku "tuż-przededukacyjnym". Przecież jest nas tutaj niemały odsetek. No i miejsce do takiej wymiany zdań i doświadczeń przeznaczone!

karen
Użytkownik

# Posted: 15 Mar 2010 19:11
Odpowiedz 

To, co napisalam, to sa nasze zbozne cele a metody? Nie mamy jakis specjalnych metod albo dopiero niektore wypracowujemy (jestemy jeszcze stosunkowo mloda stazem rodzina). Nie wiem, czy forumowicze beda chcieli dyskutowac metody wychowawcze swoich dzieci bo jest ich tyle, ile rodzicow i kazdy troche boi sie krytyki siebie jako rodzica...Jesli chcesz poruszyc ten temat, moze zalozysz nowy watek?

Magda
Użytkownik

# Posted: 16 Mar 2010 12:19
Odpowiedz 

Oborniki Śl. k/Wrocławia. Najstarsze dziecko dopiero kończy w tym roku 4 lata, ale już się przygotowujemy do ED. Pozostałe mają 21 miesięcy i 6 tyg.

Barbarra
Użytkownik

# Posted: 19 Mar 2010 11:14
Odpowiedz 

Polecam artykul o efektywnej nauce
http://edula.pl/articles/show/179

lyzzy
Użytkownik

# Posted: 21 Cze 2010 19:40
Odpowiedz 

Witaj MagdaM,

my też jesteśmy z Wrocławia ale dopiero zaczynamy edukację domową u naszych dzieci ( po wakacjach II klasa i zerówka). Chętnie nawiążę z Toba kontakt ( i z innymi rodzinami edukujacymi domowo we Wrocławiu).
Pozdrawiam serdecznie,

Ula

MonikA
Użytkownik

# Posted: 21 Cze 2010 23:32
Odpowiedz 

mreszke, to Ty zaczęłaś ten wątek - czy wciąż jesteś zainteresowana taką listą??

ezerka
Użytkownik

# Posted: 22 Cze 2010 15:01
Odpowiedz 

Witam serdecznie!
Choć jeszcze moje własne dziecko jest w drodze, już planuję jego dalszą edukację (nigdy nie jest za wcześniej na podjęcie decyzji, a nie chcę aby było za późno...). Jestem z Koszalina. Dopiero zgłębiam tajniki edukacji pozaszkolnej i jestem tym zachęcona. Chciałabym się dowiedzieć czy jest ktoś w moim mieście, kto uczy swoje dzieci w domu? Potrzebuję kontaktu z taką osobą. Moje gg: 4071511. Mój mąż nie jest niestety przekonany do tej formy ale... już niedługo
Pozdrawiam serdecznie!

<< . 1 . 2 . 3 .
Twoja wypowiedź
Pogróbiony  Kursywa  Podkreślenie  Obraz  Link  Wyłącz BB code *Co to takiego?
:) ;) :up: :down: :lol: :confused :cool: :sad: :shame: :smirk: :tongue: ... Wyłącz emotikony

» Login  » Hasło 
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą pisać wiadomości. Podaj poprawnie swój login i hasło, lub najpierw się zarejestruj.

Reklama i Sponsorzy:
Wydawnictwo Świat Baśni, well-com, angielski dla firm, fotograf ślub kraków, szkolenia integracyjne, Programy iPhone/iPad
Wygenerowane przezminiBB forum software © 2001-2010 projektowanie stron system cms jakub wisniewski weblog